Sommige dekbedden zijn niet geschikt om het hele jaar door te gebruiken. Hierdoor kopen veel mensen een speciaal zomer- en winter dekbed om af te wisselen. Naast deze dekbedden zijn er ook 4 seizoenen dekbedden. Hierdoor kan het lastig zijn om te bepalen welk dekbed bij jou past. Ben jij benieuwd naar de verschillen tussen een zomerdekbed en een 4 seizoenen dekbed? Lees dan vooral even verder.

Zomerdekbed

Een zomerdekbed is echt bedoeld voor in de zomer. Er kunnen verschillende vullingen in een zomerdekbed zitten. Een populaire optie is een donzen zomerdekbed. Een donzen zomerdekbed is ideaal voor in de zomer, omdat dons erg licht aanvoelt. Hierdoor valt het dekbed makkelijk over jouw lichaam heen. Je krijgt het gevoel dat je niet eens onder een dekbed slaapt en dat is heerlijk in de zomer. 

Een donzen zomerdekbed bevat natuurlijk materiaal. Dit betekent dat mensen met een allergie prima onder dit dekbed kunnen slapen. Een donzen dekbed ademt overigens uitstekend en zorgt ook voor goede ventilatie tijdens het slapen. Zijn dit allemaal eigenschappen waar je blij van wordt? Dan is een zomerdekbed wellicht de beste keuze voor jou.

4 seizoenen dekbed

De meeste mensen zijn al bekend met 4 seizoenen dekbedden, maar het kan ook zijn dat je daar nog nooit van hebt gehoord. Een 4 seizoenen dekbed bestaat als het ware uit twee losse dekbedden. Het is mogelijk om de losse dekbedden aan elkaar vast te knopen. De twee dekbedden zijn ieder bedoeld voor een ander seizoen in het jaar. 

Er is een deel van het dekbed dat lekker warm is en een deel is dunner. Om in de winter te genieten van een warm dekbed, kan je ervoor kiezen om twee dekbedden aan elkaar vast te maken. Wanneer je het juist koel wil hebben tijdens het slapen in de zomer, kan je dus alleen het dunne dekbed gebruiken. 

Voor- en nadelen

Elk dekbed heeft voor- en nadelen die je moet meenemen in het maken van een keuze. Het grootste voordeel van een zomerdekbed is natuurlijk dat je het niet te warm zal hebben tijdens het slapen. Een nadeel is alleen dat je in de winter waarschijnlijk moet ruilen van dekbed. Een zomerdekbed is namelijk niet geschikt voor in de winter. 

Het grootste voordeel van een 4 seizoenen dekbed is dat deze dus het hele jaar door gebruikt kan worden, omdat je verschillende combinaties kan maken. Je hoeft niet twee dekbedden aan te schaffen. Een nadeel van een 4 seizoenen dekbed kan zijn dat je dus wel steeds de dekbedden aan elkaar moet vastmaken of los maken. hiernaast kan het voorkomen dat je de twee dekbedden niet meer makkelijk aan elkaar kan krijgen.