Door de steeds hogere rekeningen is het geen luxe om geld te besparen. Door je gebruik van water te verminderen bespaar je niet alleen geld, maar het is ook beter voor het milieu. Hoe doe je dat dan? Dat lees je in dit artikel.

 

Water besparen tijdens het douchen

Met douchen wordt er veel water gebruikt. Je gebruikt namelijk gemiddeld bijna 22 liter water per minuut. Als je een aantal minuten minder doucht kan je al behoorlijk veel water besparen. Daarnaast kan je nog meer water besparen door een waterbesparende douchekop te gebruiken. Een waterbesparende douchekop gebruikt minder dan 7 liter per minuut. In sommige gemeentes kan je een cadeaubon krijgen om energiebesparende producten te kopen, zoals ledlampen en een waterbesparende douchekop. Daarnaast zijn er ook waterbesparende wastafelkranen, waarmee je meer dan 50% water kunt besparen.

 

Gebruik een vaatwasmachine

Veel mensen denken dat je door met de hand af te wassen minder water gebruikt dan met een vaatwasser. Dit is echter niet zo. Met een vaatwasser gebruik je 1 tot 1,5 liter minder water dan tijdens een handafwas. Hierbij is het wel belangrijk om bijvoorbeeld niet eerst voor te spoelen en je vaatwasser economisch in te ruimen. Ook moet je de vaatwasmachine op tijd kalken en vervangen door een nieuwe vaatwasser. Kies het liefst voor een vaatwasser met label A+++ en gebruik het eco-programma. Een goede vaatwasmachine koop je bijvoorbeeld bij Eurocuisine via de website https://www.eurocuisine.nl/.

Gebruik water opnieuw

Door water opnieuw te gebruiken bespaar je ook water. Je kunt bijvoorbeeld regenwater opvangen in een regenton. Dit kan je onder andere gebruiken voor je planten. Sommige planten groeien zelfs beter met regenwater, zoals vleesetende planten. Dit komt, doordat deze soort planten niet tegen kalk kunnen dat in ons drinkwater zit. Je kunt regenwater ook gebruiken voor onder andere je toilet doorspoelen, je tuin besproeien of je stoep reinigingen.

 

Beperk het drinken van frisdrank

Met het drinken van frisdrank bespaar je niet je eigen watergebruik, maar wel het totale watergebruik. Wist je namelijk dat het maken van 1 fles cola maar liefst 70 liter water kost? Wil je toch graag drinken met een smaakje? Gebruik dan bijvoorbeeld een Sodastream of limonade. Een Sodastream is sowieso een stuk goedkoper dan het aanschaffen van frisdrank.

 

Wil je meteen aan de slag met water besparen? Kies dan eerst één tip om mee te beginnen. Zo kan je stap voor stap steeds minder water gebruiken.