Heb je onlangs een huis gekocht? Dan kun je ongetwijfeld niet wachten tot je de sleutel krijgt. In de aanloop naar de sleuteloverdracht kun je alvast het een en ander regelen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar meubels, bepaal wat er op de muren moet komen en verzeker jezelf. Weet je niet goed welke verzekeringen je nodig hebt als je op jezelf woont? Wij hebben er hier 3 op een rijtje gezet.
 

1. Opstalverzekering

Veel Nederlanders zijn niet bij machte om een woning volledig met eigen geld te financieren. Daarom wordt er vaak een hypotheek afgesloten voor de aankoop van een huis. In dat geval kun je niet om een opstalverzekering heen, want de meeste banken eisen dat je deze verzekering afsluit. Niet gek, want de woning dient namelijk als onderpand van de lening. Als deze beschadigt, verliest hij waarde en dat wil een bank voorkomen door jou een opstalverzekering af te laten sluiten.

Ondanks dat je meestal niet om een opstalverzekering heen kunt als je een huis koopt, weet je misschien niet precies wat deze verzekering dekt. In principe ben je verzekerd voor schade aan je huis en alles wat hieraan vastzit. Zonnepanelen en een tuinhuisje vallen bijvoorbeeld ook binnen de dekking van een opstalverzekering. Ontstaat hier schade aan door storm, brand, inbraak of een aanrijding. Dan kun je een claim indienen bij je verzekeraar.
 

2. Inboedelverzekering

Naast je huis kun je ook je inboedel verzekeren. Dit doe je door een inboedelverzekering af te sluiten. Omdat deze verzekering niet verplicht is, neig je er misschien naar om hem links te laten liggen. Verstandig is dit niet, want de losse spullen in huis zijn niet verzekerd voor schade door onder andere brand, storm, inbraak en lekkage. Heeft er een brand gewoed in je woning, maar heb je alleen een opstalverzekering? Dan wordt enkel de schade aan je huis en alles wat hieraan vastzit vergoed door je verzekeraar. Het heeft in dat geval geen zin om een claim in te dienen voor schade aan je meubels, want hier ben je niet voor verzekerd.
 

3. Aansprakelijkheidsverzekering

Naast de bovenstaande twee woonverzekeringen is een aansprakelijkheidsverzekering ook het overwegen waard als je op jezelf woont. Je verwacht het misschien niet, maar jouw woning of tuin kan namelijk ook schade aanrichten. Valt een boom uit je tuin op de auto van je buurvrouw? Dan stelt zij jou hier aansprakelijk voor. Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt, draai je zelf niet op voor de schade.
 

Sluit je verzekeringen online af

Wil jij je woning of de losse spullen in huis verzekeren? Sluit dan een woonverzekering Univé af. Je krijgt dan direct hulp bij schade, je bent nooit onderverzekerd en er geldt standaard geen eigen risico. Extra bijkomstigheid is dat je de deur niet uit hoeft om een opstal- of inboedelverzekering af te sluiten, want dit kun je allemaal online regelen. Je kunt ook beide woonverzekeringen tegelijkertijd aanvragen. Naast tijd en moeite scheelt dit je meestal ook geld.